pěší turistika hory starobylá architektura malebné kostelíky arménské kláštery muzea v Jerevanu kultura kuchyně
Arménie je doslova jako stvořená pro pěší turistiku. Navštivte třeba letovisko Dilijan, které je skvělým výchozím bodem pro další túry. Údolí Yeghegis vás naopak uchvátí starobylou architekturou a malebnými kostelíky. A stezka Ashtarak podél Kasagh Gorge vás zavede mezi dva z nejúžasnějších arménských klášterů.
Když jsme zmínili kláštery, nemůžeme vynechat zmínku o několika skvostech, které v Arménii najdete. Jde například o honosný červeno-zlatý klášter Noravank nebo chrám Garni & Geghard z prvního století, zapsaný na seznamu UNESCO. Víte, že i Arménie má svůj malý Vatikán? Místní i turisté ho připodobňují ke komplexu Vagharshapat s několika kostely a muzeem obsahujícím relikvie Svatého kříže.
Za historií Arménie se vydejte do Jerevanu, kde najdete nespočet muzeí mapujících život místních obyvatel i jejich kulturu. Navštivte historické muzeum Arménie, muzeum známého filmaře Sergeje Parajanova nebo muzeum s pevností Matenadaran Armenians.
Kromě turistiky a historie vás bude na Arménii nepochybně lákat také její kuchyně. Za vyhlášenými restauracemi vycestujte do Jerevanu, Gyumri nebo Dilijanu. Ochutnat můžete třeba místní specialitu – vývar z ovčích noh a hlavy nebo místní dršťkovou polévku.
V Arménii panuje kontinentální klima s typicky chladnými zimami a horkými léty. Jen malá část země se nachází méně než 1 000 m n. m. Čím výš v horách se ocitnete, tím chladnější a vlhčí vzduch zažijete. V nížinách oproti tomu bývají horká léta s minimem srážek. V zimě se studený vzduch drží hlavně v údolích, což způsobuje silné mrazy. Jaro je podobné tomu našemu – občas zaprší, ale nijak silně. Léto je suché a slunečné, ale v horách zrádné – často tu hrozí odpolední bouře. Od jara do podzimu se v údolích můžeme setkat s velmi suchým větrem.
Naprostým základem je chleba a sůl. Pravděpodobně nejznámější arménským pokrmem je harrisa, což je specialita z pšenice a jehněčího masa, které je vařeno velmi pomalu. Mimo to Arméni milují grilované maso a zeleninu všeho druhu. Přímo za své národní ovoce považují lahodné granátové jablko. Zapomenout nesmíme ani na víno, které sice není po světě známé, ale hojně se tu produkuje. Víkendové snídaně často vypadají spíš jako společenská událost. Nesmí na ní chybět khash, maso z dobytčích nohou ochucené kořením či česnekem a podávané s tradiční arménskou brandy.
Arméni si nesmírně váží svých hostů. Obecně jsou velmi milí, úslužní, velkorysí a pohostinní.
Mohlo by se vám líbit
Ocenění udělená odborným časopisem TTG:
Několikanásobný nejlepší touroperátor pro Ameriku
a nejlepší touroperátor pro Asii, Austrálii a Oceánii.
Pravidelně mezi nejlepšími třemi CK pro subsaharskou Afriku
a pro cestování za kulturou, památkami a dobrodružstvím.
Copyright © 1994 - 2024 Cestovní kancelář ESO travel a.s., všechna práva vyhrazena | Zásady ochrany osobních údajů | Nastavení cookies Aira GROUP, Outsourcing IT