Thajská kuchyně

Pro thajskou kuchyni je typická její rozmanitost a čerstvost potravin, z nichž se jednotlivá jídla připravují. Setkáte se tady také s celou řadou specialit – od různých druhů bylinek a koření, až po hmyz, který je běžným sortimentem v pouličních stáncích.

Jisté prvky má thajská kuchyně společné s kuchyní čínskou a indickou. Hlavním rozdílem je ale to, že thajská kuchyně je poněkud pálivější než obě dvě výše zmíněné. Důraz je zde kladen zejména na rychlou přípravu a vysokou teplotu. Alfou a omegou thajské kuchyně je jednoduchost.

Jaké jsou základní suroviny thajských jídel? 

Mezi základní suroviny, převládající v thajské kuchyni, patří nepochybně rýže a rýžové nudle. Kromě klasické bílé rýže se tady můžete setkat s rýží jasmínovou ale i jejími tmavšími odrůdami. Velice se zde dbá na její správnou přípravu, která spočívá ve třech formách. Rýži v Thajsku dostanete buď vařenou, lepivou anebo smaženou. Mezi další přílohy patří tapiok, sójové boby, kukuřice nebo taro (jde o kořen kolokázie jedlé - velmi rozšířené a chutné potraviny tropických a subtropických oblastí).

Jako základ jídel je považován palmový anebo sójový olej. Pokrmy jsou dochucovány různými druhy bazalky, chilli, kari, cibulí, citrónovou trávou, citrusy, muškátovým oříškem, mátou, zázvorem, skořicí, koriandrem, sezamem, kurkumou, kokosem, ale i oblíbenou rybí omáčkou, která je fermentovaná.

Jaké jsou nejznámější thajské polévky? 

  • Patříte mezi milovníky tradičních thajských polévek? Objednejte si tom yam – polévku z rajčat, okořeněnou koriandrem, citronelou a chilli papričkami. 
  • Nudlová polévka s různými druhy masa anebo krevetami se nazývá tom kha gai
  • Nudlovou polévku, často se zeleninou nebo masovými knedlíčky, si tady objednáte jako kuatiau nam

Pouliční stánky s jídlem

Jaké jsou nejznámější bezmasá thajská jídla? 

  • Zajímavostí je pokrm khao niau, který představuje lepivou rýží, ze které Thajci prsty uhnětou kuličku, kterou namáčejí do různých omáček. 
  • Pokud chcete ochutnat thajskou čili omáčku, dejte si nam prik. Do chilli si budete namáčet syrovou zeleninu a fritované kousky masa.
  • Pokud milujete sladkou rýži, dejte si khao niau mamuang, což je mango s lepivou rýží, oslazené kokosovým mlékem a třtinovým cukrem.
  • Smažená rýže s vajíčky, kousky masa a zeleniny se tady nazývá khao phat.
  • Rýžová kaše, někdy s vajíčkem, může být sladká s hřebíčkem a skořicí nebo slaná s chilli papričkami nese název khao tom

Jaká jsou nejznámější thajská jídla obsahující maso? 

  • Thajským národním jídlem je Pad Thai. Jde o rýžové nudle na thajský způsob, které se připravují v pánvi wok, s čerstvou zeleninou a s kuřecím masem nebo s krevetami.
  • Mezi typická thajská jídla patří bami haeng mu daeng, což jsou nudle s plátky vepřového masa, kaeng khiau wan, které představuje kari v kokosovém mléce s chilli papričkami.
  • Oblíbené je i kaeng phanaeng - kuřecí kari s krevetami, koriandrem, chilli papričkami a bazalkou, nebo khai phat met mamuang himaphan, což je smažené kuře s kešu oříšky.
  • Pokud si potrpíte na něco opravdu pikantního, dopřejte si khao kha práeo - kuře s pálivou zeleninou. 
  • Jestliže vás pikantní varianta neláká, pak si dejte khao man khai, což je vařené kuře s rýží. 
  • Klasické kuře na grilu se tady jmenuje khao mú yang. 
  • Kuře na kari hledejte pod názvem khao van khai.
  • Máte-li chuť na smažené vepřové maso, kořeněné bazalkou, poručte si mo sap bai kraphao
  • Maso v kokosové omáčce se tady jmenuje pha néng.
  • Jako dezert si můžete dát kokosový puding, který se připravuje studený anebo zapečený. Jeho jméno je sangkhaya.
  • Pokud si potrpíte na saláty, objednejte si yam thale - teplý nebo studený salát z darů moře, podávaný jako předkrm na salátovém listu.

Pad Thai

,

Celý svět na dlani

Vybírejte podle kontinentu

Afrika

Asie

Severní Amerika

Latinská Amerika

Evropa

Australie a Oceánie