Pro thajskou kuchyni je typická její rozmanitost a čerstvost potravin, z nichž se jednotlivá jídla připravují. Setkáte se tady také s celou řadou specialit – od různých druhů bylinek a koření, až po hmyz, který je běžným sortimentem v pouličních stáncích.
Jisté prvky má thajská kuchyně společné s kuchyní čínskou a indickou. Hlavním rozdílem je ale to, že thajská kuchyně je poněkud pálivější než obě dvě výše zmíněné. Důraz je zde kladen zejména na rychlou přípravu a vysokou teplotu. Alfou a omegou thajské kuchyně je jednoduchost.
Mezi základní suroviny, převládající v thajské kuchyni, patří nepochybně rýže a rýžové nudle. Kromě klasické bílé rýže se tady můžete setkat s rýží jasmínovou ale i jejími tmavšími odrůdami. Velice se zde dbá na její správnou přípravu, která spočívá ve třech formách. Rýži v Thajsku dostanete buď vařenou, lepivou anebo smaženou. Mezi další přílohy patří tapiok, sójové boby, kukuřice nebo taro (jde o kořen kolokázie jedlé - velmi rozšířené a chutné potraviny tropických a subtropických oblastí).
Jako základ jídel je považován palmový anebo sójový olej. Pokrmy jsou dochucovány různými druhy bazalky, chilli, kari, cibulí, citrónovou trávou, citrusy, muškátovým oříškem, mátou, zázvorem, skořicí, koriandrem, sezamem, kurkumou, kokosem, ale i oblíbenou rybí omáčkou, která je fermentovaná.
Mohlo by se vám líbit
Ocenění udělená odborným časopisem TTG:
Několikanásobný nejlepší touroperátor pro Ameriku
a nejlepší touroperátor pro Asii, Austrálii a Oceánii.
Pravidelně mezi nejlepšími třemi CK pro subsaharskou Afriku
a pro cestování za kulturou, památkami a dobrodružstvím.
Copyright © 1994 - 2025 Cestovní kancelář ESO travel a.s., všechna práva vyhrazena | Zásady ochrany osobních údajů | Nastavení cookies Aira GROUP, Outsourcing IT