Základem japonské kuchyně je rýže, ryby a zelenina. Drtivá většina jídel se vyrábí z čerstvých surovin, které se jen minimálně tepelně upravují. Pokud už k tepelné úpravě dojde, pak jde nejčastěji o smažení, dušení či vaření.
Jídla jsou v Japonsku hojně dochucována. Mezi nejoblíbenější dochucovadla patří zázvor, wasabi a sójová omáčka.
Velmi ceněná je také chuť umami, kterou rozeznáváme vedle základních čtyř lidských chutí.
Když před vámi někdo zmíní Japonsko, jistě se vám vybaví syrová ryba a hromada rýže. Ve skutečnosti je ale japonská kuchyně mnohem rozmanitější!
Zřejmě tím nejznámějším a nejoblíbenějším japonským jídlem je sushi, které dnes dostanete prakticky na každém rohu. Kromě klasického sushi s rybou můžete ochutnat také sushi se zeleninou, masem, mozzarellou a rajčaty nebo čerstvým ovocem. Tradiční sushi se ochucuje pikantní sójovou omáčkou a pastou wasabi.
Pokud si chcete na sushi opravdu pochutnat, vyzkoušejte místní kalifornské rolky - v podstatě je to sushi obrácené "naruby", neboť rýže není uvnitř řasy, ale na její vnější straně. Typickými surovinami v kalifornské rolce jsou - vedle rýže a nori řasy - krabí tyčinky nebo pravé krabí maso, avokádo, okurka a sezamová semínka.
Kromě sushi si v Japonsku pochutnáte na nespočtu variant čínských nudlí. Nudle jsou obvykle vařené ve vepřovém vývaru, k nim se často přidává vepřové maso, špenát a pórek. Jí se čínskými hůlkami a pozor – voda se z misek srká.
A u nudlí ještě chvíli zůstaneme. Kromě klasických čínských nudlí známe také soba nudle , vyrobené z pohanky, nebo udon nudle, což jsou tlusté pšeničné nudle nažloutlé barvy.
Z dalších typicky japonských jídel musíme zmínit plněné taštičky masem a zeleninou, vařené v páře nebo smažené, kterým se říká Gyoza, delikatesu s názvem tempura, kterou tvoří zelenina, mořské plody a ryby obalené podobně jako v trojobalu.
Našinec by měl alespoň jednou za život ochutnat netradiční pochoutku Nattó, která sice nezní příliš lákavě, obsahuje však řadu vitaminů a pro tělo důležitých látek. Nattó jsou zkvašené sójové boby světle hnědé barvy. Mají velice ostrý zápach a typicky výraznou chuť. Chcete si spravit chuť nebo něco zakousnout na dlouhé cestě? Kupte si Senbei – rýžové krekry polité sójovou omáčkou a řasou, podobně jako u nás známá „japonská směs”.
Pokud si chcete vychutnat přípravu pokrmu přímo u stolu, objednejte si Sukijaki. To se připravuje vařením tence nakrájeného hovězího masa společně s různými druhy zeleniny a dlouhými tenkými nudlemi. Oblíbené je také Jakitori, což jsou vlastně malé kousky kuřecího masa, jatýrek a zeleniny, napíchnuté na bambusovou tyčinku a grilované na rozžhaveném dřevěném uhlí. Za zmínku stojí i Tonkacu, což je smažená vepřová kotleta v chlebové strouhance. Mnozí ji přirovnávají k našemu tradičnímu smaženému řízku, japonská strouhanka je ale o poznání křupavější a chutnější.
Posledním pokrmem, který byste měli na svých toulkách asijskými zeměmi ochutnat, je Šabu-šabu. Šabu-šabu je alternativou švýcarských fondue, kdy se ve velkém kotlíku vaří maso společně se zeleninou. Suroviny si každý u stolu napíchne na hůlku a namáčí v nejrůznějších dipech a omáčkách.
Co se týče japonského pití, určitě ochutnejte místní čaje. Za zmínku stojí jistě sencha, která je typickým zeleným čajem, genmaicha, což je zelený čaj s praženou rýží, mugiča představuje ječmenný čaj, matcha je práškový čaj s trpkou chutí využívaný hlavně v čajových obřadech a jako ochucení cukrovinek. Z alkoholu ochutnejte rýžové víno saké nebo jejich typickou pálenku z brambor Shouču. Máte-li chuť na pivo, vyzkoušejte některou ze značek Asahi, Sapporo, Kirin nebo Yebisu.
Mohlo by se vám líbit
Ocenění udělená odborným časopisem TTG:
Několikanásobný nejlepší touroperátor pro Ameriku
a nejlepší touroperátor pro Asii, Austrálii a Oceánii.
Pravidelně mezi nejlepšími třemi CK pro subsaharskou Afriku
a pro cestování za kulturou, památkami a dobrodružstvím.
Copyright © 1994 - 2025 Cestovní kancelář ESO travel a.s., všechna práva vyhrazena | Zásady ochrany osobních údajů | Nastavení cookies Aira GROUP, Outsourcing IT