Čínská kuchyně je jednou z nejstarších a nejrozmanitějších na světě. Číňané nevnímají jídlo jen jako prostředek k nasycení – je to akt společenský, kulturní i duchovní.
Každé jídlo je kombinací pěti základních chutí: sladké, kyselé, hořké, pálivé a slané – a správná harmonie mezi nimi je klíčem ke kulinářskému zážitku.
Dobré jídlo a pití zkrátka charakterizují Čínu v každou denní i noční dobu.
Čína je obrovská země a každá její oblast nabízí jedinečné chutě, suroviny i kulinářské techniky, které dohromady tvoří pestrou mozaiku čínské gastronomie.
Pekingská kuchyně vychází z tradice císařského dvora a je známá svou precizností, důrazem na vzhled pokrmů a vyváženost chutí. Používá kvalitní suroviny, jako je kachní maso, česnek, zázvor či sójová omáčka. Slavnou specialitou je křupavá kachna po pekingsku.
Sečuánská kuchyně patří k nejvýraznějším a nejpálivějším v celé Číně. Je typická použitím chilli papriček a sečuánského pepře, který způsobuje typický „brnivý“ pocit na jazyku. Chutě jsou intenzivní, bohaté a často kombinují sladké, kyselé i slané tóny v jednom pokrmu, například v oblíbeném mapo tofu nebo kung pao kuřeti.
Kantonská kuchyně je naopak jemnější a lehčí. Klade důraz na čerstvost surovin, přirozenou chuť masa či ryb a šetrné způsoby přípravy, jako je vaření v páře nebo rychlé restování. Velmi oblíbené jsou zde tzv. dim sum – malé pokrmy podávané v bambusových košících.
Šanghajská kuchyně je známá svými sladko-slanými kombinacemi a častým použitím karamelizovaných omáček a rýžového vína. Typické je dušení masa v tmavé sójové omáčce s cukrem. Oblíbeným pokrmem je černé vepřové, pomalu dušené v sójové omáčce.
Mezi základní suroviny patří rýže, nudle, zelenina, vejce, ryby, tofu a maso. Pochutnat si tady můžete na nespočtu nudlí upravených na stovky způsobů, což ostatně platí také o rýži. V jídle nesmí chybět bambusové výhonky, pasta z černých bobů, pepř sečuánský, šalotka, zázvor nebo rýžové víno.
Mezi nejznámější čínské pokrmy patří zejména následující:
V Číně se jí hůlkami, a jídlo se většinou sdílí. Na stole se často objevuje několik různých pokrmů, které se servírují najednou doprostřed. Každý si z nich nabírá trochu do své misky s rýží. Při jídle platí určitá pravidla etikety – například nebodat hůlkami do jídla nebo je nestavět do rýže svisle, což připomíná pohřební rituály.
Opomenout samozřejmě nesmíme ani nápoje, které se v Číně běžně konzumují.
Nikoho asi nepřekvapí, že tím nejoblíbenějším nápojem v Číně je čínský čaj s bohatým výběrem druhů - od čaje černého, přes nefermentovaný, příjemně aromatický čaj zelený až po čaje z magnoliových nebo jasmínových nebo květů a mírně fermentovaný wu-lung (wulong). Čaje se pijí většinou "holé" bez dalších přísad typu cukr atp.
Z dalších nápojů stojí za zmínku především:
Zkuste i pokrmy, které se běžně v Evropě neservírují – například želé z černých vajec, medúzy nebo kuřecí pařátky. Nebojte se, místní je milují!
Pozor ale na pálivost některých jídel (zejména v Sečuánu) a na pouliční stánky – i když jsou lákavé, dbejte na hygienu. Voda z kohoutku není pitná, vždy pijte balenou.
Mohlo by se vám líbit
Ocenění udělená odborným časopisem TTG:
Několikanásobný nejlepší touroperátor pro Ameriku
a nejlepší touroperátor pro Asii, Austrálii a Oceánii.
Pravidelně mezi nejlepšími třemi CK pro subsaharskou Afriku
a pro cestování za kulturou, památkami a dobrodružstvím.
Copyright © 1994 - 2025 Cestovní kancelář ESO travel a.s., všechna práva vyhrazena | Zásady ochrany osobních údajů | Nastavení cookies Aira GROUP, Outsourcing IT