Čínská kuchyně

Čínská kuchyně je jednou z nejstarších a nejrozmanitějších na světě. Číňané nevnímají jídlo jen jako prostředek k nasycení – je to akt společenský, kulturní i duchovní.

Každé jídlo je kombinací pěti základních chutí: sladké, kyselé, hořké, pálivé a slané – a správná harmonie mezi nimi je klíčem ke kulinářskému zážitku.

Dobré jídlo a pití zkrátka charakterizují Čínu v každou denní i noční dobu.

Regionální kuchyně Číny

Čína je obrovská země a každá její oblast nabízí jedinečné chutě, suroviny i kulinářské techniky, které dohromady tvoří pestrou mozaiku čínské gastronomie.

Čínská kuchyně - způsob stolování a konzumace

Pekingská kuchyně

Pekingská kuchyně vychází z tradice císařského dvora a je známá svou precizností, důrazem na vzhled pokrmů a vyváženost chutí. Používá kvalitní suroviny, jako je kachní maso, česnek, zázvor či sójová omáčka. Slavnou specialitou je křupavá kachna po pekingsku.

Sečuánská kuchyně

Sečuánská kuchyně patří k nejvýraznějším a nejpálivějším v celé Číně. Je typická použitím chilli papriček a sečuánského pepře, který způsobuje typický „brnivý“ pocit na jazyku. Chutě jsou intenzivní, bohaté a často kombinují sladké, kyselé i slané tóny v jednom pokrmu, například v oblíbeném mapo tofu nebo kung pao kuřeti.

Kantonská kuchyně

Kantonská kuchyně je naopak jemnější a lehčí. Klade důraz na čerstvost surovin, přirozenou chuť masa či ryb a šetrné způsoby přípravy, jako je vaření v páře nebo rychlé restování. Velmi oblíbené jsou zde tzv. dim sum – malé pokrmy podávané v bambusových košících.

Šanghajská kuchyně

Šanghajská kuchyně je známá svými sladko-slanými kombinacemi a častým použitím karamelizovaných omáček a rýžového vína. Typické je dušení masa v tmavé sójové omáčce s cukrem. Oblíbeným pokrmem je černé vepřové, pomalu dušené v sójové omáčce.

Pekingská kachna servírovaná na plátky

Základní suroviny čínské kuchyně

Mezi základní suroviny patří rýže, nudle, zelenina, vejce, ryby, tofu a maso. Pochutnat si tady můžete na nespočtu nudlí upravených na stovky způsobů, což ostatně platí také o rýži. V jídle nesmí chybět bambusové výhonky, pasta z černých bobů, pepř sečuánský, šalotka, zázvor nebo rýžové víno.

Známé čínské pokrmy

Mezi nejznámější čínské pokrmy patří zejména následující:

  • Kachna po pekingsku – křupavá kůže, palačinky, jarní cibulka
  • Kung pao – kuřecí maso s arašídy, papričkami a omáčkou
  • Wonton polévka – lehký vývar s plněnými taštičkami
  • Dim sum – malé porce slaných i sladkých dobrot, podávané v bambusových košících
  • Čínské nudle – smažené, vařené i podávané ve vývaru
  • Mapo tofu – tofu s mletým masem v pikantní omáčce

Ilustrační obrázek čínské kuchyně

Kultura stolování

V Číně se jí hůlkami, a jídlo se většinou sdílí. Na stole se často objevuje několik různých pokrmů, které se servírují najednou doprostřed. Každý si z nich nabírá trochu do své misky s rýží. Při jídle platí určitá pravidla etikety – například nebodat hůlkami do jídla nebo je nestavět do rýže svisle, což připomíná pohřební rituály.

Oblíbené nápoje v Číně

Opomenout samozřejmě nesmíme ani nápoje, které se v Číně běžně konzumují.

Nikoho asi nepřekvapí, že tím nejoblíbenějším nápojem v Číně je čínský čaj s bohatým výběrem druhů - od čaje černého, přes nefermentovaný, příjemně aromatický čaj zelený až po čaje z magnoliových nebo jasmínových nebo květů a mírně fermentovaný wu-lung (wulong). Čaje se pijí většinou "holé" bez dalších přísad typu cukr atp.

Z dalších nápojů stojí za zmínku především:

  • Baijiu - tradiční a velmi silný (40-60 %) čínský destilát, který se pije při různých slavnostech, oslavách a obchodních jednáních.
  • Čínské pivo - milovníci piva zajisté ocení zlatavý mok z Čching-taa, pivo německého původu, jehož důležitou složku tvoří pramenitá lao-šanská voda. 
  • Čínské víno - víno pijí Číňané už tisíce let; znalci si nemohou vynachválit především bílá a červená vína ze Šanghaje nebo suché bílé víno z Jen-tchaje (Yantai).

Co ochutnat a na co si dát pozor?

Zkuste i pokrmy, které se běžně v Evropě neservírují – například želé z černých vajec, medúzy nebo kuřecí pařátky. Nebojte se, místní je milují!

Pozor ale na pálivost některých jídel (zejména v Sečuánu) a na pouliční stánky – i když jsou lákavé, dbejte na hygienu. Voda z kohoutku není pitná, vždy pijte balenou.

,

Celý svět na dlani

Vybírejte podle kontinentu

Afrika

Asie

Severní Amerika

Latinská Amerika

Evropa

Australie a Oceánie