Alžírsko je země milých a pohostinných lidí, kteří se rádi vzájemně navštěvují. V zemi panují hned tři typy klimatu, dejte tedy při přípravách na cestu pozor, kde se chcete během návštěvy Alžírska pohybovat. Nezapomeňte si přivézt tradiční suvenýr, který vám dovolenou v této africké zemi připomene a který je vždy důkazem šikovnosti místních.
V Alžírsku se setkáváme hned se třemi typy klimatu – s mírným středomořským na pobřeží Středozemního moře, s pouštním podnebím v oblasti Sahary a s kontinentálním, vlhčím podnebím, které zaznamenáváme mezi prvními dvěma zmíněnými oblastmi.
Na pobřeží Středozemního moře bývají mírné a deštivé zimy a horká léta zalitá sluncem. Ve střední a východní části země jsou srážky častější než na západě, kde je krajina poměrně vyprahlá. V Alžírsku prší hlavně od října do dubna.
Průměrné teploty v metropoli Alžíru dosahují v lednu 11 °C a v srpnu 25 °C. Vzduch je v létě docela vlhký, ale stává se, že zavane teplý a suchý vítr z pouště, který způsobí pokles vlhkosti vzduchu a přinese s sebou spoustu písku a prachu.
Váš pobyt v Alžírsku vám může nejautentičtěji připomenout rukodělný výrobek. Na trzích se setkáte s ručně vyráběnými textiliemi nebo třeba hudebními nástroji. Tyto tradiční suvenýry obvykle prozrazují něco o historii a kultuře země. Co si můžete přivést? Například peněženku, pásek do kalhot, boty, kabelku, ručně tkané koberce, oblečení nebo výrobky ze skla.
Národním, a tedy zřejmě nejrozšířenějším jídlem v Alžírsku je kuskus. Nejčastěji se podává s jehněčím nebo kuřecím masem a vařenou zeleninou. Zajímavé je, že toto jídlo je tak běžné, že sami Alžířani mu neříkají nijak speciálně. Prostě „jídlo“.
Velmi často dochucují jídlo rozinkami, cibulí, koriandrem, solí a pepřem, červeným pepřem nebo cizrnou. Kuskus si ale zdejší lidé rádi připravují i na sladko – s medem, skořicí a mandlemi. Dalším často servírovaným pokrmem je mechoui, opékané jehněčí maso podávané s chlebem. Za zmínku ještě stojí chorba (kořeněná polévka) nebo dolma (směs rajčat a paprik).
Co se nápojů týče, Alžířané milují kávu, mátový čaj a ovocné šťávy, například meruňkovou. Vynechat nesmíme speciální nápoj zvaný laban – směs jogurtu, vody a mátových lístků.
Speciální pokrmy se na stolech Alžířanů objevují zejména při náboženských svátcích a událostech. Během svátku zvaného Mudud konzumují sušené ovoce, při ramadánu zase jedí velké porce jídla každý večer, společně s rodinou.
Alžířané se dlouze zdraví, ptají se na rodinu a na to, jak její členové prospívají. Je patrné, že se spolu více baví buď muži, nebo ženy. Společenské konverzace mezi ženou a mužem příliš časté nejsou. Zdejší lidé jsou velmi pohostinní, často se navštěvují, zejména v rámci širší rodiny. Hostitel obvykle servíruje kávu nebo čaj a něco sladkého.
Mohlo by se vám líbit
Ocenění udělená odborným časopisem TTG:
Několikanásobný nejlepší touroperátor pro Ameriku
a nejlepší touroperátor pro Asii, Austrálii a Oceánii.
Pravidelně mezi nejlepšími třemi CK pro subsaharskou Afriku
a pro cestování za kulturou, památkami a dobrodružstvím.
Copyright © 1994 - 2024 Cestovní kancelář ESO travel a.s., všechna práva vyhrazena | Zásady ochrany osobních údajů | Nastavení cookies Aira GROUP, Outsourcing IT